19 tipů ze světa paddleboardingu

Zpět na další články

Paddleboarding není žádná velká věda! Ale jako u každé jiné činnosti, i zde existují tipy a triky, díky kterým bude mnohem snazší začít a díky kterým se budete na paddleboardu bavit už od začátku.

Připravili jsme pro vás 19 nejlepších tipů ze světa paddleboardingu, které vám pomohou si tento skvělý sport užít.

1. Plavání

I když budete k prknu připoutáni vodítkem a i když budete mít na sobě záchrannou vestu – paddleboarding je vodní sport. Je třeba ovládat základy plavání a kvůli bezpečnosti se vždy radši držet blíže břehu.

2. Cvičte na pevné zemi, než narazíte na vodu

Nejjednodušší způsob, jak se naučit techniku ​​stoje na paddleboardu, je nejprve zkoušet a cvičit na pevné zemi. Když bude vaše prkno pak nestabilní na povrchu vody, tuto předchozí přípravu jistě oceníte!

Vždy když paddleboard používáte mimo vodu, odstraňte z plováku ploutvičku, abyste předešli jejímu poškození!

3. Najděte dobré místo

Když začínáte, usnadněte si to tím, že za klidného dne vystartujete z mělké pláže! 

4. Začněte na kolenou

Je snazší si zvyknout na pocit prkna na vodě s nízkým středem rovnováhy. Při prvním vytlačení zůstaňte chvíli na kolenou. Pokud s pádlováním obecně začínáte, pomůže vám to se lépe soustředit.

5. Postavte se na nohy 

Až budete připraveni vstát, vzpomeňte si, co jste cvičili na pevné zemi. Postavte se jedním plynulým pohybem a zvedněte pádlo. Jakmile budete téměř vzpřímení, položte pádlo do vody. Pokud potřebujete lepší stabilitu, můžete pádlo položit také před sebe na paddleboard.

6. Udržujte široký postoj

Nohy by měly být od sebe na šířku vašich ramen.

7. Stůjte na desce na správném místě

Když se učíte, postavte se doprostřed prkna.

8. Držte správně pádlo

Základem je široký úchop. Velikost úchopu se určuje tak,  že chytneme pádlo nad hlavou abychom měli v loktech pravý úhel. Při pádlování pak zasazujte pádlo do vody kolmo k hladině. 

9. Udržujte rychlost 

Stejně jako jízda na kole je i stání na pddleboardu jednodušší, když se pohybujete. Jakmile vstanete, hned ponořte pádlo do vody a začněte se pohybovat. Váš postoj tak bude daleko stabilnější

10. Používejte ochraný narámek na ruku

Když spadnete, chcete se rychle vrátit na prkno. Vodítko je důležitým bezpečnostním prvkem, zvláště když fouká nebo jste na pohyblivé řece.

11. Naučte se padat

Když se učíte paddleboardovat, plánujte pád! Když pak opravdu ztratíte rovnováhu a budete padat tak už vás to nepřekvapí. Trénujte pád z prkna, abyste se nezranili a nepoškodili prkno.

Vaše pádlo bude vždy plavat. Je ale dobré si nacvičit držení pádla tak, aby vám při pádu "neuteklo".

12. Trénujte pohyb zpět na prkno

Nacvičte si pohyb zpět na prkno, aby to bylo snadné a vy budete mít více důvodů nepropadat panice. Dostaňte se do středu desky, jednou rukou uchopte rukojeť a druhou za vzdálenější okraj. Vykopněte nohy za sebe (ne pod sebe). Pořádně se zatlačte a zatáhněte rukama, abyste zvýšili hruď na prkně. Otočte se na kolenou čelem dopředu.

14. Dívejte se dopředu, ne dolů

Snažte se udržet oči zaměřené na vodu a horizont před vámi a ne dolů na vaše nohy a prkno. Pomůže vám to s rovnováhou.

15. Relax!

Uvolněte své tělo, nohy a kolena. Pamatujte, je to zábava!

16. Než vyrazíte do vody, zkontrolujte předpověď počasí

Jako u každé outdoorové aktivity může počasí udělat nebo narušit vaši zábavu a dokonce i bezpečnost. Než vyrazíte, ověřte si předpověď teplot, rychlosti a směru větru a možných bouřek.

17. Připravte se na vítr

Nejlepší místa pro začátky jsou ty, která jsou před větrem chráněna.

18. Dobře se oblékněte

Když jste mokří, vaše tělo rychle ztrácí teplo. To je skvělé, pouze když je venku horko. 

19. Praxe

Cvičit, cvičit, cvičit. Choďte na paddleboard tak často, jak jen můžete. Během chvilky se budete cítit pohodlně a budete si moci užívat krásy vody a svého okolí.