Jak správně a rychle nafouknout paddleboard Aqua Marina?

Zpět na další články

V naší půjčovně půjčujeme paddleboardy značky Aqua Marina ze série All Around. Postup nafouknutí a složení je u všech těchto paddleboardů stejný. V tomto článku vám přinášíme krátký návod.

Paddleboard si vyzvednete ve vyfouknutém stavu v transportním vaku, který zároveň obsahuje všechno vybavení. Výhodou je, že se vám tak snadno vleze do auta a máte možnost jej pak lehce přenést od parkoviště přímo k vodě. Transportní vak zároveň slouží jako batoh, což se hodí v případě kdy je potřeba jít s paddleboardem od auta ještě větší kus pešky.

Obsah transportního vaku

Ve vaku se bude nacházet samotný plovák, dvojčinná pumpa s hadicí, nárámek na kotník, ploutvička a manuál. V manuálu najdete všechny další potřebné informace.

V zadní části plováku se nachází ventil, který funguje ve dvou polohách. V horní poloze je uzavřený a nevypouští vzduch ven (v této poloze jej budete nafukovat), v dolní poloze je otevřený a vzduch uniká (používá se pro vyfouknutí a složení zpátky do vaku).

Ventil

Přechod mezi jednotlivými polohami je možný stlačením a pootočením doleva nebo doprava. Tak dostanete ventil do potřebné polohy. Pokud chcete začít plovák nafukovat, je potřeba se ujistit že je ventil v uzavřené (horní) poloze. Pumpu jednoduše připojíme k ventilu a pootočíme.

Pumpa

Pumpa je dvoučinná, to znamená že nafukuje při pohybu nahoru i dolů. To nám velmi usnadní práci protože tak nafukujeme dvakrát rychleji.  Plovák je potřeba nafoukat na tlak 1 bar. Jakmile se k této hranici budeme blížit, může být dvoučinná pumpa spíše na škodu, protože bude pumpování vyžadovat hodně síly.

Dvoučinnou funkci pumpy můžeme vypnout odjištěním pojistky. Dofoukáme pak na hodnotu 1 baru a pumpu můžeme odpojit. Po odpojení by vzduch neměl unikat a ventil ještě zajístíme krytem který je u něj umístěný na lanku.

Ploutvička

Po nafouknutí a zajištění ventilu plovák otočíme na druhou stranu a v zadní části nasuneme ploutvičku a zajístíme pojistkou. Pokud budete paddleboard pokládat mimo vodu, vždy jej pokládejte na tuto stranu, aby nedošlo k ulomení nebo poškození ploutvičky.

Ploutvička vám ve vodě zajišťuje lepší držení směru. Bez ní byste se na vodě spíše otáčeli a plovák by nedržel směr.

Náramek na kotník

Náramek na kotník je dobré vždy přidělat. Přidělává se ke kroužku umístěném na zadní části paddleboardu. Když budete padat, budete mít jistotu že vám paddleboard nikam neuplave a budete se mít ve vodě vždy čeho chytit.

Obzvlášť ve větru nebo na moři může paddleboard uplavat velmi rychle.

Tímto máte vše hotovo. Stačí plovák přenést hlouběji do vody (tak, ať se v menší hloubce nepoškodí ploutvička) nasednout a můžete vyrazit.

Při předání vám vždy postup prakticky ukážeme přímo na paddleboardu. Kdyby i tak byl během používání nebo skládání jakýkoliv problém, vždy nás neváhejte kontaktovat, rádi vám pomůžeme.