Jak správně pádlovat na paddleboardu?

Zpět na další články

Zkušený paddleboardista se na plováku dokáže obratně pohybovat a rychlě měnit směr, přitom se zdá, že se ani nezapotí. Pokud jste v SUP noví, možná zažíváte něco úplně jiného. Mnoho začátečníků zjistí, že i když chtějí jet rovno tak přes jezero kličkují a navíc se rychle unaví.
Pomocí několika tipů se můžete naučit pohybovat s plovákem tak, jak chcete a přitom šetřit energii. Abychom vás nasměrovali na cestu, zde je několik klíčových dovedností které se týkjí pádla a jeho držení:

  • Jak nastavit velikost pádla
  • Jak držet pádlo
  • Základní tahy

Jaká je správná velikost pádla?

Než se vydáte do vody, musíte se ujistit, že máte pádlo nastavené na správnou délku. Příliš dlouhé pádlo je těžkopádné. Musíte se hrbít abyste vůbec mohli pádlem zabrat do vody.
Pádla na paddleboarding jsou k dispozici v pevných nebo nastavitelných délkách. My vám v naší oůjčovně vždy zapůjčíme pádlo s nastavitelnou délkou, abyste si mohli jeho velikost přizpůsobit podle sebe. Nastavitelné pádlo vám umožňuje experimentovat s délkou, když se teprve učíte a zjistit, co vám vyhovuje nejlépe. Navíc můžete pádlo půjčovat dalším členům rodiny nebo přátelům. 

Jak teda zjistit, že máte nastavenou správnou délku pádla?

  1. Postavte pádlo svisle tak, aby se konec (kterým zabíráte ve vodě) dotýkal země.
  2. Zvedněte paži nad hlavu
  3. Správná velikost pádla je taková, když bude rukojeť pádla ve stejné výšce jako vaše zápěstí

Jak správně držet pádlo?

Pokud existuje způsob, jak na paddleboardu poznat začátečníka, tak je to podle jeho způsobu držení pádla. Přinášíme několik tipů, které pomohou odstranit časté chyby:.

Úhel záběru: Držté pádlo natočené od vás směrem dopředu, ne dozadu. Všechny záběry byste měli provádět takto natočeným pádlem. 

Umístění rukou: Jednu ruku položte na úchop pádla a druhou držte násadu. Důležité je, aby vaše ruce nebyly příliš blízko u sebe. Je to také částá chyba začátečníků, která snižuje sílu, kterou můžete předat při každém záběru. Existuje jednoduchý způsob, jak správnou polohu rukou zjistit:

 

  1. Jednou rukou chytněte úchop pádla a druhou násadu
  2. Zvědněte pádlo nad hlavu tak, že si jeho násadu opřete o hlavu
  3. Zatímco jednou rukou stále držíte úchop pádla, druhou přesuňte tak, aby obě ruce v loktech svíraly 90 stupnů. 
  4. Výsledný úchop vám dává místa, za které byste správně měli pádlo držet

Základní typy záběrů


Zpočátku pro vás může být únavné pádlování nebo obtížné cestování ve směru, kterým chcete jít, ale jak se na vodě budete cítit pohodlněji a zdokonalíte svou techniku, budete schopni pádlovat efektivněji, jít rovněji a těsnější zatáčky.

Ze začátku pro vás může být pádlování na paddleboardu únavné nebo může být obtížné se pohybovat směrem, kterým zrovna chcete. Postupem času ale můžete svou techniku zdokonalit, budete schopni pádlovat efektivněji, udržovat směr a lépe zatáčet.

Ukážeme vám pár základních záběrů, které se vám určitě budou na paddleboardu hodit: 

Záběr vpřed

Tento záběr je ten nejzákladnější a posouvá vás a váš plovák dopředu. 

Pokud pádlujete vpravo, máte pravou ruku na násadě a levnou na horní rukojeti. Pokud pádlujete vlevo. je to přesně naopak. 
Zanořte pádlo do vody tak daleko dopředu, jak to bude možné. Je důležité zanořit celou rozšířenou část pádla. Poté zaberte pádlem až ke kotníku. 

Chcete-li se pohybovat rovně, budete muset střídat, na které straně prkna pádlujete. Neexistuje žádný stanovený počet tahů na stranu. Vyzkoušejte si, co vám bude vyhovovat třeba tři nebo čtyři záběry na jednu stranu a pak tři nebo čtyři záběry na druhou. Pokaždé, když změníte stranu nezapomeňte vyměnit i polohu rukou, jak bylo popsáno v předchozím odstavci.
Čím svisleji držíte pádlo, tím rovněji půjdete.

Obrácený záběr

Obrácený záběr je jednoduchý na provedení a můžete ho použít pro zpomalení, zastavení nebo i pro zatáčení. Je to v podstatě opak záběru vpřed.
Provedení obráceného záběru na pravé straně vašeho prkna způsobí, že se špička vašeho plováku otočí doprava a naopak.

Existují ještě další typy záběru například pro otáčení namístě nebo pro efektivnější změnu směru.